Review: Tone2 ElectraX

De afgelopen jaren heeft Tone2 met Firebird en Gladiator een paar uitstekende synthesizers afgeleverd. De verwachtingen waren daarom ook hooggespannen toen ElectraX werd aangekondigd, het nieuwe vlaggenschip van Tone2.

Tone2 ElectraX

De afgelopen jaren heeft Tone2 met Firebird en Gladiator een paar uitstekende synthesizers afgeleverd. De verwachtingen waren daarom ook hooggespannen toen ElectraX werd aangekondigd, het nieuwe vlaggenschip van Tone2.

Inhoud

ElectraX is een synthesizer met enorm veel mogelijkheden. Uniek aan ElectraX is dat de plug-in maar liefst vier (!) synthesizers aan boord heeft. Iedere synthesizer is voorzien van drie oscillatoren, twee filters, een arpeggiator, een effect, vier envelopes, een modulatiematrix, en vier LFO’s, waaronder één step-LFO. Aan het gecombineerde geluid van de vier synthesizers kan daarna nog een mastereffect worden toegevoegd.

Veel synthesemogelijkheden

De veelzijdigheid heeft niet alleen te maken met de vier ingebouwde synthesizers, maar ook met de vele synthesemogelijkheden. Naast de subtractieve synthese zijn dat onder andere FM, wavetable en fractal. Voor iedere oscillator heb je standaard de keuze uit een groot aantal golfvormen, waaronder virtueel analoog, ultrasaw, noise en wavetable.  Daarnaast kun je ook zelfgemaakte wavetables importeren en eigen samples laden.

Tone2 ElectraX

Het laden van eigen samples is onder andere interessant voor het gebruik van de ingebouwde vocoder, die je als effect kunt toevoegen. Ook kun je van ElectraX een drummachine maken door import van eigen drumsamples. Deze kun je toewijzen aan de toetsen op je keyboard of drumpads. Samples worden door ElectraX alleen weergegeven in mono en hebben een maximale duur van 10 seconden op een samplerate van 44 kHz, tot 40 seconden op 11 kHz. ElectraX maakt ook gebruik van de bij de sample ingebakken loop-informatie.

Filter en modulatie

Als je het basisgeluid van de oscillatoren hebt geselecteerd, dan kun je deze door de modulatiematrix en filtersectie halen. De filtersectie bestaat uit twee sloten waarin je verschillende filters kunt laden. Ieder slot beschikt over een overdrive,die wat extra gruis aan het geluid toevoegt. De filters kunnen apart van elkaar, of serieel worden geschakeld en hebben een aparte panning voor een mooi, wijds stereogeluid.

Het geluid maak je nog interessanter met behulp van de uitgebreide envelope- en LFO-secties, en de aftertouch of modulatiewiel van je keyboard. Deze kun je met behulp van de modulatiematrix toewijzen aan bijvoorbeeld de toonhoogte (pitch) van de oscillator of de cutoff van de filters.

Effecten

ElectraX heeft een groot aantal goed klinkende ingebouwde effecten. Je kunt aan iedere synthesizer een effect toevoegen, en daarna een mastereffect aan het geheel. Naast de vocoder vind je in ElectraX alle gangbare effecten die je maar kunt wensen: een galm, delay, chorus, de (unison-achtige) ensemble, phaser, flanger, rotary voor een Leslie-achtig effect, amp, transgate, compressor en equalizer. Het is jammer dat je in beide effectensecties maar één effect kunt laden. Zo zul je soms gebruik moeten maken van externe effecten, omdat de effectensectie volledig is bezet.

Overzichtelijke gebruikersinterface

Ondanks de enorme hoeveelheid mogelijkheden van de synthesizer is Tone2 er in geslaagd om een overzichtelijke gebruikersinterface te maken. De interface is lekker groot met goed leesbare knoppen voor gebruik op grote breedbeeldschermen, en zo ontworpen dat hij goed op een laptopscherm past.

Wat direct opvalt is het gebruik van het zogenaamde blooming-effect, dat je ook vaak ziet bij videogames. Het blooming-effect zorgt ervoor dat knoppen worden opgelicht als deze zijn geactiveerd. Daarbij wordt ook een klein stukje om de knop uitgelicht. Het blooming-effect is mooi, maar soms maakt dit de interface wel wat onrustig voor de ogen.

De vier synthesizers in ElectraX hebben elk hun eigen skin. De ene skin is wat meer aangedikt met blooming-effecten dan de andere. Als je een favoriete skin hebt, dan kun je deze door aanpassing van een .txt-bestand eventueel toepassen voor iedere synthesizer. Persoonlijk geven we de voorkeur aan de zwarte skin voor alle synthesizers omdat deze het meest rustig is voor de ogen. Maar natuurlijk is dat een kwestie van smaak.

Blooming effect Orange Skin
Blooming effect Orange Skin

Prettig aan de interface is dat het geluid heel goed visueel in beeld wordt gebracht. Bij de oscillators kun je direct zien welke golfvorm staat ingesteld en zie je deze door de golfvormen lopen bij onder andere wavetablesynthese. Dit geldt ook voor het filter, de envelopes en de LFO’s. Bij het filter kun je niet alleen horen dat deze in werking is gezet, maar dit ook direct grafisch zien aan de vorm van de curve. Dat is erg handig bij het instellen van de filter-envelope, die invloed heeft op de cutoff-frequentie. Zo weet je zeker dat een draai aan de knoppen van de filter-envelope ook daadwerkelijk effect heeft. Of niet natuurlijk.

Alleskunner

De enorme mogelijkheden maken van ElectraX een echte alleskunner. De plug-in klinkt geweldig, zo geweldig dat we nauwelijks door de prima handleiding heenkwamen omdat we weer uren met een leuk geluid zaten te spelen. Het is overigens zeer aanbevolen om de handleiding helemaal door te nemen om alles uit de synthesizer te halen.

Trancy geluiden voor danceproducties zijn zo ongeveer het handelsmerk van Tone2 en natuurlijk vind je deze ook terug tussen de ruim 500 patches. Daarnaast vind je voor bijna ieder genre wel geschikte patches: ambient, R&B, house, trance, dubstep, je hoort het allemaal in meer of mindere mate voorbij komen. De patches zijn keurig ingedeeld in verschillende categorieën (Bass, Brass, Keys, Pad, Atmo, Arp, enzovoort), zodat je snel een passend geluid voor je productie vindt.

Een speciale categorie is de ActionSequence, waarin patches staan die gebruik maken van drie of vier synthesizers tegelijk. Deze zorgen voor supervolle, evoluerende geluiden. Deze klinken zo vol dat het zal vaak een hele kunst zal zijn om deze in te passen in de rest van je productie.

Ondanks de prima hoeveelheid patches klagen mensen op het internet nog dat Tone2 best wat meer fabriekspatches mag toevoegen aan ElectraX. Waarschijnlijk zegt dit heel veel over de duizelingwekkende mogelijkheden van deze synthesizer. We denken dat ElectraX nog wel eens heel erg populair kan gaan worden, zeker in de dancescene. De kans is groot dat binnenkort veel patches van derden beschikbaar zullen komen, al dan niet commercieel.

Init-patches

ElectraX nodigt erg uit om zelf patches te maken met de gebruiksvriendelijke interface. Naast de patches in de browser vind je een aantal patches onder de tab Init van de Settings-sectie. Deze zijn een uitstekend startpunt voor het maken van je eigen geluid. Als je een pad wilt maken dan kun je kiezen voor Subtractive Pad, of voor 303 als je een lekkere acid-achtige bas wilt. We zijn zeer te spreken over deze Init-patches. Ze bieden een handig startpunt voor een eigen geluid in je producties. Eigenlijk zou iedere synthesizer deze standaard patches moeten aanbieden. Als je eenmaal een geluid aan het tweaken bent, dan moet je overigens wel oppassen met de Init-knop, omdat deze direct een patch overschrijft.

Laag cpu-gebruik

Met de vier ingebouwde synthesizers heeft ElectraX een verrassend laag cpu-gebruik. Op onze drie jaar oude quadcore-pc moeten we bij de multipatches flink ons best doen om boven de 20 procent cpu-gebruik uit te komen in Ableton Live. Een prima prestatie dus. Om cpu te besparen kun je er eventueel voor kiezen om voor een lagere kwaliteit te gaan, of synthesizers uitschakelen die je niet gebruikt.

Fantastisch geluid

Met ElectraX levert Tone2 weer een topproduct af. De synthesizer klinkt fantastisch en biedt heel veel mogelijkheden met een zeer gebruiksvriendelijke interface. De Init-patches bevallen zeer goed, deze zou iedere synthesizer standaard moeten hebben als startpunt voor je eigen geluid. ElectraX past in iedere muziekproductie waarin een synthesizergeluid nodig is, maar het zou ons niet verbazen als deze synthesizer heel erg populair gaat worden onder makers van dancemuziek.

Score

9/10

+ Voor:

  • Fantastisch geluid;
  • Veel synthesemogelijkheden;
  • Overzichtelijke, gebruiksvriendelijke interface;
  • Relatief laag cpu-gebruik voor zoveel synthesizergeweld.

– Tegen:

  • Interface is voorzien van blooming-effecten, daar moet je van houden;
  • Beperking in het aantal effecten dat je tegelijk kunt gebruiken.

Specificaties

  • Product: Tone2 ElectraX
  • Platform: PC en Mac
  • Prijs: €189
  • Website: www.tone2.com

Plaats een reactie