Oxium is een virtueel analoge synthesizer van Xils-Lab voor Windows en Mac. De synthesizers van Xils-Lab hebben stuk voor stuk een heel eigen muzikaal geluid dat zich onderscheidt van de vele andere VST-plug-ins die verkrijgbaar zijn. Oxium is hierop geen uitzondering.
Inhoud
Oxium is de meest toegankelijke synthesizer van Xils-Lab. Dit betreft niet alleen de overzichtelijkheid van de interface, maar ook de manier waarop het product softwarematig is beveiligd. In tegenstelling tot de andere synthesizers uit de stal van Xils-Lab is Oxium alleen beveiligd met een serienummer. Een usb-dongle heb je niet nodig, en dat is wel zo prettig.
Presets
Je haalt het meeste uit Oxium als je zelf aan de knoppen draait, maar kunt ook snel genieten van het mooie virtueel analoge geluid als je geen geluidsontwerper bent. De synthesizer wordt geleverd met 250 presets (voorgeprogrammeerde geluiden) die keurig zijn ingedeeld in categorieën als Arpeggio, Brass, Lead, Pad, Strings, Synth en Init. De 10 Init-presets kun je als startpunt voor je eigen geluid gebruiken en klinken van zichzelf al erg lekker, zeker als je even wat galm en delay toevoegt. De init-presets laten als een soort tutorial de verschillende mogelijkheden van deze synthesizer zien.
Architectuur
Naast de presets biedt Oxium veel mogelijkheden voor geluidsontwerpers. De plug-in is onder andere voorzien van twee cumulatieve oscillators (tot acht golfvormen per patch), Pulse Width Modulation (PWM), drie LFO’s, drie ADSR-envelopes, de nieuwe Le Masque sequencer modulator, een zelf resonerend filter, een extra filter met naar keuze een formant filter, LP, BP en HP, portamento/glide, een arpeggiator en een unison.
De twee filters kunnen zowel parallel als serieel worden geschakeld. De filters hebben een handige mixer waarmee je heel precies de twee oscillators en een witte ruis (white noise) kunt toevoegen. Zo kun je bijvoorbeeld beide oscillators door het eerste Analog Filter sturen en alleen oscillator 2 door het extra filter.
Via de modulation matrix kun je maximaal zes parameters moduleren. Naast de modulation matrix kun je tremolo, autowah en vibrato toevoegen met behulp van LFO’s. Ook kun je parameters als de filterfrequentie toewijzen aan het modulatiewiel of de aftertouch van je midi-keyboard voor extra expressie tijdens het bespelen van de synthesizer.
Het geluid kun je verder bewerken met de ingebouwde effecten, waaronder een chorus, delay, phaser en een equalizer voor beide filters.
Oscillators
Bij de twee oscillators kun je kiezen uit de traditionele golfvormen triangle (driehoek), square, pulse en saw (zaagtand). Deze golfvormen kun je tegelijkertijd aan of uitschakelen. Zo kun je per oscillator bijvoorbeeld kiezen voor de combinatie van een saw en een square. Beide oscillators zijn voorzien van pulse width modulation. De oscillators kun je eenvoudig met behulp van de Drift-knop en de Pulse Width-knop een prettige analoogachtige dynamische klank geven. De sinus-golfvorm ontbreekt en je kunt geen eigen samples laden.
Le Masque
De drie LFO’s bieden veel mogelijkheden om verschillende parameters te moduleren via de zes modulatiesloten voor een nog dynamischer geluid. Daarnaast biedt Oxium de Le Masque sequencer modulator als bijzondere feature, zie de zogenaamde grid rechtsboven in de afbeelding aan het begin van deze review. Deze sequencer is geleend van de Le Masque delay van Xils-Lab. Met Le Masque kun je in Oxium verschillende parameters flexibel in de tijd laten moduleren, bijvoorbeeld een of twee maten. Deze sequencer modulator kan ook worden ingezet als een (extra) arpeggiator, waarbij je zelf nauwkeurig de tonen bepaald. Jammer genoeg is het gebruik van Le Masque niet erg intuïtief, maar gelukkig biedt de bijbehorende handleiding hiervoor soelaas. Ook kun je de presets gebruiken om de mogelijkheden van Le Masque te bestuderen.
Conclusie
Xils-Lab heeft met Oxium zijn meest gebruiksvriendelijke synthesizer gemaakt. Dat wil echter niet zeggen dat deze geschikt is voor beginners, daarvoor is hij net even te lastig te doorgronden. Het kan zeker geen kwaad om even de gebruiksaanwijzing te lezen, al is het maar om voor de Le Masque sequencer. Bepaalde onderdelen zijn verstopt achter een tabblad. Bijvoorbeeld de geavanceerdere instellingen van de arpeggiator zie je pas als je op de tab Information klikt. Dat moet je maar net even weten, maar dat staat keurig beschreven in de handleiding.
Als je op zoek bent naar een overtuigend analoog geluid, dan zit je met Oxium zeker goed. Met deze VST-plug-in kun je vele uiteenlopende geluiden produceren, van diepe bassen, snerpende leads tot rijke dynamische pads. Oxium kan daarbij behoorlijk wat van de cpu vragen, zeker naarmate de polyfonie toeneemt.
Een synthesizer van Xils-Lab past in ieder synthesizer-arsenaal. Oxium is de meest gebruiksvriendelijke van het stel en geeft ook het lekkere dynamische, analoge geluid dat zo kenmerkend is voor de producten van Xils-Lab.
MDM Score
9/10
+ Voor:
- Overtuigend dynamisch analoog geluid;
- Le Masque sequencer modulator;
- Flexibel inzetbare filters.
– Tegen:
- Cpu-gebruik kan hoog zijn;
- Sommige instellingen zijn lastig te vinden;
- Niet altijd even intuïtief.
Specificaties
- Product: Oxium
- Platform: Windows en Mac
- Prijs: €99
- Website: www.xils-lab.com
1 gedachte over “Review: Xils-Lab Oxium”