Updates Reason 5/ Record 1.5 beschikbaar op 25 augustus

Afgelopen zomer kwamen Reason en Record van Propellerhead Software glansrijk door de betatest en volgende week is het eindelijk zover; Reason 5 ligt vanaf woensdag 25 augustus in de winkel, Record 1.5 is een gratis update voor gebruikers van Record 1.0. Het duo krijgt een aantal interessante nieuwe features die de zeer stabiele software een stuk dichterbij de ultieme sequencer brengt.

Allereerst worden beide programma’s voorzien van de nieuwe functie Blocks, een soort schetsboek waarmee je de verschillende secties van je track zoals bijvoorbeeld het intro, couplet, refrein, bridge en outro eenvoudig en overzichtelijk individueel, los van elkaar, kunt uitwerken. Als de secties gereed zijn dan kun je met de blokken snel een track bouwen, zie de onderstaande video die de werking van Blocks in een klap een stuk duidelijker maakt:

De mogelijkheid om audio op te nemen is altijd een grote wens geweest van de fans van Reason. Sinds vorig jaar is dat al mogelijk via de audiotracks van Record, dat naadloos geïntegreerd is met Reason. Maar als je Record niet ziet zitten dan kun je dat nu ook in Reason 5 door de introductie van sampling. De samplers van Reason kunnen nu ook echt samplen, dus opnames maken. De samples kunnen na de opname worden bijgewerkt via de eenvoudige ingebouwde sample-editor.

Record 1.5 wordt voorzien van de module Neptune, een toonhoogtecorrectie-module waarmee je niet alleen het bekende Cher-effect zoals in Autotune kunt maken, maar ook transponeren en harmonieën maken van onder andere je zang met behulp van midi. Neptune is een bijzonder krachtig gereedschap dat zeker veel door artiesten zal worden gebruikt en misbruikt, zie de onderstaande videoclip:

Redrum van Reason krijgt er met de drummachine Kong een geavanceerd broertje bij. Met Kong kun je op samples gebaseerde beats maken, synthetische drums en allerlei ingebouwde effecten toevoegen. Je kon natuurlijk ook al synthbeats maken met Thor, maar dat is een stuk lastiger dan met de speciale drumsynthese-modules van Kong. Deze nieuwe drummachine is een grote aanwinst als je je eigen beats wilt maken, en voor velen waarschijnlijk al een reden om direct te upgraden:

Last-but-not-least wordt de oude Dr. Rex loopspeler met pensioen gestuurd en vervangen door Dr. Octo Rex, een loopspeler waarmee je tot 8 loops tegelijk kunt afspelen. Met Dr. Octo Rex krijg je daarboven een aantal extra mogelijkheden om je voorgebakken loops te bewerken en zo naar je eigen hand te zetten.

Al met al zullen de fans likkebaardend uitkijken naar deze twee updates. Maar blijft er nog iets te wensen over? Jazeker, het zou mooi zijn als de loopslicer Recycle zou worden geïntegreerd in Reason en Record zodat je niet buiten het programma om je loops moet slicen, een feature die je tegenwoordig in de meeste sequencers ziet. Voorlopig verkoopt Propellerhead zijn Recycle liever los tegen de lieve prijs van € 189.

Verder zien gebruikers ook graag midi-out voor het aansturen van hun hardwaresynths vanuit Record en Reason. En wat dacht je van de ondersteuning voor vst-plugins die er volgens Propellerhead nooit zal komen?

Let bij het upgraden tot slot nog even op het volgende: als je alleen Record 1.0 gebruikt, dan kun je blind upgraden naar Record 1.5. Maar als je Record in combinatie met Reason gebruikt dan moet je er mee rekening houden dat Record 1.5 alleen werkt met Reason 5, dus dan ben je genoodzaakt om te upgraden naar Reason 5.

Share

Dit bericht is geplaatst in Nieuws en getagd , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>