Koopgids: de beste MIDI-keyboards

Wat zijn de beste MIDI-keyboards voor je home studio? Na het lezen van deze koopgids weet jij welke je nodig hebt.

De beste MIDI-keyboards - Novation SL-series

Wat zijn de beste MIDI-keyboards voor je home studio? Na het lezen van deze koopgids weet jij welke je nodig hebt. Verderop dit artikel vind je een selectie van de beste modellen voor ieder budget.

Inhoud

Wat is een MIDI-keyboard?

Een MIDI-keyboard is onmisbaar voor je home studio. Een MIDI-keyboard gebruik je voor het inspelen van software-instrumenten en drums in je DAW-software. Moderne exemplaren sluit je eenvoudig aan op de computer via usb. Daarnaast kan je een MIDI-keyboard ook gebruiken voor het bespelen van hardware in je home studio. Bijvoorbeeld een drumcomputer of synthesizer via een DIN MIDI-output. De aansluitingen vind je meestal aan de achterkant van het apparaat.

Wat is MIDI?

Een MIDI-keyboard geeft zelf geen geluid. Het geeft alleen MIDI-signalen door naar de synthesizer, sampler of drummachine die je wilt bespelen. MIDI is een speciaal protocol dat synthesizers, drummachines en computers met elkaar laat communiceren. Tijdens het inspelen kan je de MIDI-signalen opnemen met behulp van een MIDI-track in je DAW-software. Zo leg je eenvoudig ideeën vast om later verder te bewerken.

Klavier: liefst zo groot mogelijk

MIDI-keyboards zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Je hebt compacte keyboards met 25 toetsen tot grote exemplaren met 88 zware gewogen toetsen voor pianopartijen. De meeste MIDI-keyboards beschikken over aanslaggevoelige toetsen. Met behulp van octaafknoppen kan je met een kleiner klavier zowel de laagste als hoogste octaven bespelen.

Tip: Heb je een synthesizer met toetsen in je home studio? Dan kan je deze vast ook gebruiken als MIDI-controller voor je DAW-software.

Heb je veel ruimte op het bureau van je home studio? Kies dan voor MIDI-keyboard met zoveel mogelijk toetsen. Zo kan je een synthesizer of piano bespelen zonder dat je door octaven moet scrollen. Minimaal 49 toetsen is superfijn om mee te werken, maar meer toetsen is altijd beter.

Mini-toetsen

Een compact keyboard zou ik alleen kiezen als je weinig ruimte hebt in de home studio of voor onderweg. Compacte exemplaren zijn soms uitgerust met mini-toetsen zodat ze gemakkelijker in je rugzak passen. Persoonlijk vind ik mini-toetsen echter minder lekker spelen dan gewone full size toetsen. Daarom zou ik altijd voor full size toetsen gaan.

Aanslaggevoeligheid

De meeste toetsen van MIDI-keyboards zijn aanslaggevoelig. Zo kan je bijvoorbeeld een dynamische pianopartij inspelen of drums. De duurdere exemplaren beschikken over aftertouch of zware gewogen toetsen. De gewogen toetsen geven je het gevoel dat je op een echte piano speelt.

Aftertouch

De duurdere keyboards beschikken over aftertouch. Door iets harder op de toetsen te drukken bedien je bepaalde parameters als een filter van een synthesizer of vibrato. Op deze manier kan je meer expressie toevoegen zonder je handen van de toetsen te halen. Alles kan je opnemen in een MIDI-track van je DAW-software en eventueel bewerken.

Drumpads, schuifjes en knoppen

De beste MIDI-keyboards beschikken over drumpads

Meer geavanceerde MIDI-keyboards beschikken over drumpads, schuifjes en draaiknoppen. Die vind je meestal boven het klavier. Zo kan je gemakkelijk dynamische drums inspelen met drumpads, mixen met de schuifknoppen of een filter opendraaien met een draaiknop. Een fysieke transportbalk laat je eenvoudig muziek afspelen, opnemen en pauzeren. De koppelingen van de knoppen kan je zelf instellen in je DAW-software.

Fabrikanten van MIDI-keyboards leveren vaak software mee met voorgeprogrammeerde instellingen (presets) voor bekende synthesizers en DAW-software. In dat geval hoef je de knoppen niet zelf toe te wijzen. Je kan dus direct beginnen met produceren.

Pitch- en modulatiewielen

Ptich en modulatiewielen - de beste MIDI-keyboards

De meeste modellen beschikken over pitch- en modulatiewielen links naast het klavier. De pitch- en modulatiewielen geven meer expressie tijdens het spelen. Bijvoorbeeld vibrato of het openen van een filter voor een episch effect.

Aansluitingen

Moderne MIDI keyboards zijn uitgerust met een usb-aansluiting voor de computer of laptop. Sommige keyboards hebben daarnaast DIN MID-outputs.

Usb

Als basis sluit je het MIDI keyboard aan op de home studio computer via usb. De voeding van eenvoudige MIDI-keyboards werkt meestal via de computer. De modellen met meer opties, bijvoorbeeld een scherm, hebben soms een extra stroomadapter nodig.

DIN MIDI-output

Aansluitingen
De aansluitingen vind je meestal aan de achterkant van het MIDI-keyboard.

Sommige exemplaren beschikken naast usb ook over een DIN MIDI-output. Dit geeft de mogelijkheid een oudere synthesizer te bespelen via 5-pins MIDI-kabels.

Ingang voor sustainpedaal

Voor pianisten is het belangrijk om te checken of het keyboard beschikt over een sustainpedaal-ingang. Zo kan je een sustainpedaal aansluiten voor realistische pianopartijen.

CV/ Gate/ MOD

Sommige modellen beschikken zelfs over CV/Gate/ MOD-uitgangen. Zo kan je bijvoorbeeld een Eurorack-module bespelen of een heel oude synthesizer uit de jaren zeventig van de vorige eeuw.

Aanraders: de beste MIDI-keyboards

Er zijn bijzonder veel MIDI-keyboards verkrijgbaar. Ik heb alvast een aantal voor je geselecteerd die zeker de moeite waard zijn om te bekijken. Hoe duurder het model, hoe beter de toetsen en hoe meer mogelijkheden.

M-Audio Keystation 49 MK3: lekker compact

M-Audio Keystation 49 - het beste budget MIDI-keyboard

Misschien heb je aan het goedkoopste model al genoeg, dus laten we daarmee beginnen. De M-Audio Keystation 49 MK3 is een compact usb MIDI-keyboard met 49 aanslaggevoelige fullsize-toetsen. De Keystation is eenvoudig in gebruik en past gemakkelijk op je bureau tussen je toetsenbord en monitor.

Het keyboard beschikt alleen over de noodzakelijke functies als pitch-en modulatiewielen, transportknoppen, octaafschakelaars en directionele knoppen. Aan de achterkant zit een aansluiting voor een sustainpedaal.

Aftertouch ontbreekt echter, net als een DIN MIDI-uitgang. Dus je kan hem niet rechtstreeks aansluiten op een hardware synthesizer. De prijzen liggen momenteel tussen de 90 en 100 euro.

Website: www.m-audio.com/keystation-49-mk3

Native Instruments Komplete Kontrol A49: fijne toetsen voor kleine budgets

Native Instruments Komplete Kontrol A49 USB/MIDI keyboard

De Komplete Kontrol A49 is het goedkopere broertje van de S-serie van Native Instruments. Dit MIDI-keyboard beschikt over 49 semi-gewogen toetsen en biedt volledige integratie met Machine, Logic Pro, Ableton Live, Cubase en Nuendo. Bovendien worden veel toffe software-instrumenten meegeleverd, waaronder Monark, Reaktor Prism, Scarbee Mark I en nog veel meer.

De 49 toetsen voelen heel goed aan, maar zijn zonder aftertouch. Dus voor expressie tijdens het spelen ben je aangewezen op de pitch- en modulatiewielen. Tijdens het spelen bedien je de Komplete en NKS plug-ins met behulp van 8 voorgeprogrammeerde draaiknoppen. Het kleine oled-display geeft je extra informatie tijdens het browsen door sounds en het aanpassen van parameters.

Naast de usb-aansluiting zit een ingang voor een sustainpedaal. Een DIN MIDI-uitgang voor het bespelen van synthesizer hardware ontbreekt. De prijzen zijn momenteel rond de 180 euro. Dus je krijgt veel waar voor je geld gezien de vele meegeleverde software .

Website: www.native-instruments.com

Arturia Keylab Essential 49: stijlvol design

Arturia Keylab Essential 49 - beste MIDI-keyboards

De stijlvolle Arturia Keylab Essential 49 is zeker voor liefhebbers van Arturia software een interessante optie. Dit MIDI-keyboard beschikt over 49 toetsen, prima drumpads, transport, draai- en schuifregelaars.

De toetsen zijn aanslaggevoelig, maar aftertouch ontbreekt. Voor expressie tijdens het spelen kan je de pitch- en modulatiewielen gebruiken.

Arturia levert een virtuele piano en de eigen Analog LAB software mee, de op samples gebaseerde verzameling van klassieke analoge synthesizers. Met behulp van het led-display scroll je eenvoudig door de Analog Lab presets.

Je sluit het keyboard aan via usb op de computer. Daarnaast beschikt de Keylab Essential over een aansluiting voor een sustainpedaal en DIN MIDI-Out. De voeding wordt via usb uit je computer gehaald. Je kan de Keylab Essential ook standalone gebruiken, maar de benodigde adapter moet je apart aanschaffen.

De adviesprijs van de Keylab Essential 49 is 229 euro. De online-marktprijzen liggen rond de 200 euro.

Website: www.arturia.com

Novation LaunchKey 49 MK3: voor Live

Novation LaunchKey 49 MK3 USB/MIDI keyboard

De Novation LaunchKey 49 MK3 is speciaal ontwikkeld voor Ableton Live. Maar je kan hem ook prima gebruiken met andere DAW-software. De LaunchKey 49 MK3 heeft 49 toetsen, 16 drumpads, 9 faders en 8 draaiknoppen. Daarnaast beschikt dit MIDI-keyboard onder meer over een arpeggiator en een functie om met 1 vinger complexe akkoorden te spelen. De Scale Mode transponeert tijdens het spelen noten automatisch naar de gewenste toonsoort.

De LaunchKey is verkrijgbaar met 25, 37, 49 en 61 aanslaggevoelige toetsen. Links hiervan zitten de pitch- en modulatiewielen voor extra expressie tijdens het spelen. De aftertouch ontbreekt echter.

De LaunchKey sluit je aan via usb op de computer. Aan de achterkant zijn ook aansluitingen voor een sustainpedaal en DIN MIDI Out.

Novation levert presets voor verschillende DAWs en software synths mee zodat je meteen kan beginnen met produceren. De prijzen voor de LaunchKey 49 liggen op dit moment rond de 210 euro.

Website: novationmusic.com

StudioLogic SL88 Studio: geweldig klavier

StudioLogic SL88 Studio - ideaal voor pianopartijen

Ben je op zoek naar een mooi klavier om piano te spelen? Dan is de StudioLogic SL88 Studio zeker het proberen waard. Dit MIDI-keyboard beschikt over 88 geweldige toetsen mét aftertouch, speelt super en is stevig gebouwd.

Het klavier speelt zeer prettig. De aanslagsterkte van de toetsen is instelbaar. Dankzij de aftertouch is de SL88 Studio niet alleen inzetbaar voor pianopartijen, maar ook voor virtuele synthesizers.

De SL Editor software wordt meegeleverd voor het opdelen van het klavier in verschillende zones. Zo kan je verschillende instrumenten toewijzen aan verschillende zones van het klavier. Bijvoorbeeld een piano en strijkers.

De bediening werkt met een gebruiksvriendelijk kleurendisplay en verschillende sticks. Extra expressie voeg je tijdens het spelen toe met de pitch/modulatiestick. Als je altijd met pitch-/ modulatiewielen hebt gewerkt dan is dat even wennen.

Een alternatief is de compactere StudioLogic SL73 Studio. Die past gemakkelijker op de achterbank van de auto, ideaal voor optredens.

De prijs van de SL88 ligt rond de 380 euro. De SL73 is gemiddeld 30 euro goedkoper.

Website: www.studiologic-music.com/products/sl_keyboards/

Novation 49SL MK3: het beste MIDI-keyboard?

Novation 49SL MKIII

In mijn home studio gebruik ik al jaren een MIDI-keyboard uit de eerste SL-serie van Novation. Hij speelt nog altijd erg lekker. Daarom mag de Novation 49SL niet ontbreken in dit overzicht. Novation heeft dit keyboard door de jaren heen verder ontwikkeld, onder meer met een interne arpeggiator en sequencer.

De Novation 49SL staat centraal in je home studio dankzij de uitstekende Ableton Live integratie. De 5 kleurendisplays laten de stand van de 8 draaiknoppen (encoders) zien. Verder zijn er transportknoppen en 8 schuifknoppen voor het mixen van tracks.

Het keyboard is uitgerust met 49 semi-gewogen toetsen en aftertouch. Zo kan je expressieve sounds maken zonder je handen van de toetsen te halen. Daarnaast beschikt het keyboard over drumpads en pitch- en modulatiewielen. Aan de achterkant zitten de aansluitingen voor een expressiepedaal, footswitch en sustainpedaal.

Je bespeelt al je synthesizer hardware via de DIN-MIDI en 2 sets CV/Gate/Mod outputs. Je hele home studio-setup speelt gelijk dankzij de interne clock.

De 49SL MK3 is zeer compleet en laat bijna niets te wensen over. Houd er wel rekening mee dat het keyboard groter is dan andere keyboards. Dus hij past minder gemakkelijk op je bureau dan de meer eenvoudige exemplaren.

De hoge kwaliteit komt wel met een hoger prijskaartje van rond de 570 euro. Maar na aanschaf zal je – net als ik – jarenlang plezier hebben van dit uitstekende MIDI-keyboard.

Website: novationmusic.com

Native Instruments Komplete Kontrol S49 MK2: geweldig voor Komplete instrumenten

Native Instruments Komplete Kontrol S49 MK2 - de beste MIDI-keyboards

Ben je fan van de Komplete software-instrumenten van Native Instruments? Dan moet de Komplete Kontrol S49 MK2 zeker op je lijstje staan. Dit MIDI-keyboard heeft 49 semi-gewogen toetsen. Via de 2 kleurenschermen kies je eenvoudig virtuele instrumenten en effecten. Dankzij de ondersteuning voor populaire DAWs als Logic, Ableton Live en Cubase mix je zonder computerscherm.

De toetsen zijn aanslaggevoelig en voorzien van aftertouch voor extra expressie. Naast de aftertouch pas je geluiden aan met de pitch- en modulatiewielen. Bijzonder zijn de meekleurende lampjes boven de toetsen. Zo geven de lampjes onder meer de zones van verschillende instrumenten aan. Een arpeggiator en handige scale-functie zijn ingebouwd.

Je kan direct beginnen met muziek maken. De eigen Komplete Kontrol software wordt standaard meegeleverd met een indrukwekkend arsenaal aan instrumenten en effecten. Nadat je een preset hebt gekozen verschijnen de belangrijkste parameters van filters en envelopes direct onder de knoppen. Zo draai je gemakkelijk het gewenste geluid in.

Je sluit het keyboard aan via usb op de computer. Verder beschikt het keyboard aan de achterkant over aansluitingen voor DIN MIDI IN, MIDI OUT en 2 pedalen.

De adviesprijs van Native Instruments is 699 euro. Op het moment van schrijven bieden gespecialiseerde online-muziekwinkels hem aan vanaf 499 euro.

Website: www.native-instruments.com

Andere interessante opties

De volgende producten beschikken weliswaar niet over fullsize toetsen, maar zijn zeker interessante opties.

Arturia KeyStep 37: de ideeëngenerator

Arturia KeyStep 37 MIDI controller met mini-toetsen

De Arturia KeyStep 37 is een compacte stevige MIDI-controller met verschillende functies. De KeyStep is ontwikkeld om snel muzikale ideeën te genereren. Hij beschikt over een arpeggiator, sequencer en een handige akkoordenfunctie. De mini-toetsen zijn aanslaggevoelig én voorzien van aftertouch.

De KeyStep 37 beschikt over DIN-MIDI en CV/Gate voor het aansturen van oudere synthesizers en Eurorack-systemen. Ableton Live Lite wordt meegeleverd.

De adviesprijs is 199 euro, maar de online-prijzen liggen rond de 180 euro.

Website: www.arturia.com

Ableton Push 2: fantastische controller voor Live

Ableton Push 2 - de beste MIDI-controller voor Ableton Live

Ben je experimenteel ingesteld en gebruiker van Ableton Live? Dan kan je de geweldige Push controller overwegen. Hij staat centraal in mijn home studio setup en werkt zeer intuïtief.

Push biedt naadloze integratie met Live. De belangrijkste functies van Live worden automatisch toegewezen aan de druk- en draaiknoppen. De aanslaggevoelige pads laten je dynamische drums, akkoorden en melodieën spelen en opnemen. Dankzij het vernuftige muziekschaalsysteem speel je nooit meer een valse noot.

De adviesprijs is 699 euro, maar webwinkels bieden hem momenteel aan vanaf 555 euro. Push is misschien prijzig, maar werkt fantastisch. Een echte aanrader voor Live-gebruikers.

Website: www.ableton.com/en/push/

Plaats een reactie