Home studio setup voor beginners

Wil je professionele muziek produceren in je eigen home studio? In dit artikel lees je hoe je een home studio kan inrichten. Zo weet je precies waar je op moet letten bij de aanschaf van de computer, software en hardware.

home studio

Wil je professionele muziek produceren in je eigen home studio? In dit artikel lees je hoe je een home studio kan inrichten. Zo weet je precies waar je op moet letten bij de aanschaf van de computer, software en hardware. Dit hoeft je zeker geen duizenden euro’s te kosten. Ook met een beperkt budget maak jij binnen no-time professioneel klinkende muziek in je eigen home studio. 

Wat heb je nodig voor een eigen home studio?

  1. Desktopcomputer of laptop 
  2. DAW-software (DAW = Digitale Audio Werkstation) 
  3. Audio-interface 
  4. Studio monitoren
  5. Hoofdtelefoon 
  6. MIDI keyboard 
  7. Microfoon, microfoonstandaard, kabels en een popfilter
  8. Samples (optioneel)
  9. Synthesizer plug-ins (optioneel)
  10. Synthesizer hardware (optioneel)
  11. Geluidsisolatie voor betere opnames en mixen (optioneel)

De eerste 5 onderdelen zijn voldoende om je eerste beats en melodieën te maken met muis en toetsenbord: een computer, daw-software, audio-interface, studiomonitoren + kabels en een hoofdtelefoon. 

Als je daarna nog budget over hebt dan zou ik zeker een MIDI-keyboard en een microfoon overwegen. Het MIDI keyboard tovert je computer om in een klassieke music workstation. Zo bespeel virtuele piano’s, synthesizers, strijkorkesten en drums.

Ben je een singer-songwriter? Koop dan direct een goede condensator-microfoon. Zo kan je direct zang en instrumenten als een akoestische gitaar opnemen. 

Later kan je de home studio eventueel uitbreiden met de optionele onderdelen (zie 8 –11). Leer eerst je DAW-software goed kennen. Zo weet je precies wat je hebt. Later bepaal je dan of en welke optionele onderdelen je nodig hebt.  

We nemen de verschillende onderdelen van de home studio uitgebreid onder de loep. Klik op het bovenstaande lijstje om direct naar het betreffende onderdeel te gaan!
 

1. Desktopcomputer of laptop 

Beschik je al over een moderne desktop of notebook? Dan is de kans groot dat je direct aan de slag kunt gaan met muziek maken op de computer. Veel mensen zweren bij de Macs van Apple, maar je kan ook Windows 10 gebruiken.  

Wat zijn de minimale systeemeisen voor een home studio computer? 

De processor, het RAM-geheugen en de hoeveelheid opslagruimte zijn veel belangrijker dan het besturingssysteem. Je computer moet minimaal zijn uitgerust met een krachtige Intel Core i5-processor, 8 GB RAM-geheugen en een beeldscherm van 15 inch. Verder is een snelle flashdrive met 256 GB opslag wel het minimum voor je DAW-software, samples en muziekprojecten. Een flashdrive is zeker een vereiste als je op de laptop werkt.  

Kort samengevat zijn de minimale systeemeisen voor een home studio computer: 

  • Intel Core i5-processor 
  • 8 GB RAM geheugen 
  • 256 GB flashdrive 
  • 15 inch beeldscherm 

Is je computer krachtig genoeg? Dan kan je direct doorn naar de onderstaande uitleg over de DAW-software. 

Hoe kies je  een nieuwe computer voor je home studio?

Als je een nieuwe computer nodig hebt dan moet je eerst een keuze maken tussen de desktop of laptop. Een desktop is doorgaans veel krachtiger (en goedkoper) dan een laptop. Kies daarom alleen voor een laptop als je onderweg muziek wil maken, net als Afrojack en Martin Garrix. 

Bij de aanschaf van een laptop is ook het beeldscherm belangrijk. Voor een goede weergave heb je minimaal een 15 inch scherm nodig. Nog beter is een 17 inch scherm. Uiteraard kan je de laptop in de studio ook aansluiten op een grotere monitor. Dan is een klein scherm geen probleem. Zo staat er in mijn home studio een superfijn scherm van 27 inch. 

Harder better faster stronger 

Voor alle hardware geldt dat sneller en meer altijd beter is. Let erop dat je computer niet te veel herrie maakt. Zo heb je zo min mogelijk achtergrondruis bij de opname van zang en akoestische instrumenten. 

Meer over de computer in de home studio lees je in het artikel De ultieme computer voor muziekproductie.

2. DAW-software 

DAW-software - Ableton Live

Een belangrijke keuze die je moet maken is de DAW-software. Dit is het programma dat je computer transformeert in een complete muziekstudio. Je gaat hiermee in de toekomst honderden uren muziek maken, dus je moet je er goed bij voelen. De workflow moet bij je passen.  

De populairste DAW-software voor elektronische muzikanten (DJs)

Als de grote jongens het gebruiken dan moet het goed zijn toch? Hieronder vind je een overzicht van de populairste DAW-software voor elektronische muzikanten, ook wel DJs genoemd. De meeste bekende “DJs” produceren hun muziek zelf, bijvoorbeeld Martin Garrix, Afrojack, Armin van Buuren, Tiësto en David Guetta.

  • Ableton Live 
  • FL Studio 
  • Logic Pro (alleen voor macOS) 
  • PreSonus Studio One 
  • Cubase 
  • Reason 
  • Bitwig Studio 

Logic Pro is alleen beschikbaar voor macOS. De andere DAWs werken ook op Windows-pc’s.

Wat is de beste DAW-software voor mijn home studio? 

Alle bovenstaande DAW-software is geschikt voor de productie van complete muziektracks. Probeer vooral een aantal demo’s uit. Zo kom je er snel achter welk programma je het beste ligt. Zelf heb ik gekozen voor Ableton Live omdat het voor mij heel overzichtelijk is. Maar voor jou kan dat natuurlijk weer heel anders zijn. 

Heb je een keuze gemaakt? Leer dan je DAW-software door en door kennen. Ken de belangrijkste sneltoetscombinaties uit je hoofd. Zo neem je snel een muzikaal idee op tot een complete track. 

Tip: wist je dat bij een audio-interface vaak ook DAW-software wordt geleverd? 

Lees alles over de beste DAW-software in het artikel: Zelf muziek maken: de beste DAW-software.

3. Audio-interface 

Home studio setup

De audio-interface verbindt je analoge hardware met de computer. Met dank aan Macrovector van Freepik.com.

De audio-interface verbindt de verschillende onderdelen van de home studio aan elkaar, zie de bovenstaande afbeelding. Op de audio-interface sluit je de computer, studiomonitoren, hoofdtelefoon, microfoon en muziekinstrumenten aan. De audio-interface zet analoge signalen om in digitale signalen en andersom.  

De audio-interface zorgt ervoor voor dat je DAW-software zonder vertraging (latency) muziek afspeelt. Daarom raad ik aan om meteen een audio-interface te kopen. 

Vaak biedt de audio-interface ook ondersteuning voor MIDI. Zo kan je een synthesizer of drummachine aansluiten op de MIDI-output van de interface. Vervolgens stuur je de synthesizer aan vanaf de DAW-software via een MIDI-track. 

Welke audio-interface heb ik nodig?  

audio-interface voor home studio

Voordat je een audio-interface gaat aanschaffen moet je nagaan welke inputs en outputs je nodig hebt. Over het algemeen geldt: hoe meer inputs je nodig hebt, hoe duurder de audio-interface. 

De meesten van ons hebben genoeg aan 1 microfoon- en 1 instrumentingang. In dat geval kan je voor 100 tot 200 euro al een prima audio-interface kopen, bijvoorbeeld de Presonus Studio 24c. Studio One Artist en Ableton Live Lite worden meegeleverd. Zo kan je direct beginnen met het opnemen van tracks op je pc of Mac. 

Wanneer meer dan 2 inputs? 

Heb je meerdere instrumenten zoals een synthesizer, drummachine of een gitaar in je studio staan? Of wil je de band in een keer live opnemen? Dan is het handig om meer dan 2 inputs te hebben. Zo kan je alles en iedereen op de audio-interface aansluiten. Het voordeel is dat alles direct beschikbaar is zonder verwisseling van kabels. Je zet je synthesizer aan om direct een opname te maken. 

48V fantoomvoeding voor zangmicrofoon 

Ben je van plan om een studio-condensatormicrofoon te gebruiken voor zang? Dan moet je audio-interface beschikken over een 48V fantoomvoeding, zie het blauwe knopje op de bovenstaande audio-interface. 

Hi-Z voor gitaar 

Als je een elektrische gitaar rechtstreeks wilt inpluggen dan moet je interface beschikken over Hi-Z ondersteuning. Na inschakeling van Hi-Z wordt het (zwakke) signaal van je elektrische gitaar versterkt voor een opname op de computer. 

Verder lezen over de audio-interface

4. Studio monitoren 

Home-studio-monitor

Studio monitoren geven je muziek neutraal weer. Zo kan je beter beoordelen of je muziek goed klinkt tijdens het mixen. Dit in tegenstelling tot goedkope computerspeakers die het geluid vaak vervormen voor een “betere” luisterervaring.  

Kies voor actieve monitoren 

Let bij het kopen van een setje studio monitoren dat ze actief zijn. Dit betekent dat ze beschikken over een ingebouwde versterker. Zo kan je ze direct aansluiten op je audio-interface en heb je geen aparte versterker nodig. 

Studio monitoren zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. Het formaat dat je nodig hebt is afhankelijk van de grootte van de home studio ruimte. In een kleine ruimte kan je beter kiezen voor kleinere studio monitoren met speakers van 5 tot 6 inch. In grote ruimtes heb je grotere speakers nodig.  

Voor ieder budget zijn er prima studio monitoren te vinden. Je hoeft zeker niet de duurste set te kopen. Als je net begint met muziekproductie dan is de populaire KRK Rokit 5 G4 een aanrader. KRK is een gerenommeerd merk en behoort al jaren aan de top. De Rokit 5 G4 kan je nauwkeurig afstellen op de ruimte voor de beste geluidservaring. 

Meer weten over studio monitoren? Lees het artikel Welke studio monitor kopen?

5. Hoofdtelefoon 

open hoofdtelefoon voor de home studio

Naast studio monitoren is een goede hoofdtelefoon bijzonder handig. Zie de Koopgids studio hoofdtelefoons. Als je zang en akoestische instrumenten wilt opnemen dan is een hoofdtelefoon zelfs noodzakelijk. Zo voorkom je dat de muziek die uit de speakers komt ook wordt opgenomen. De beste budgetmodellen bespreek ik in het artikel De beste budget studio hoofdtelefoons.

Welke hoofdtelefoon heb ik nodig voor zang-opnames? 

Voor zangers is een open hoofdtelefoon het meest optimaal. Vocalisten hebben een nauwkeurige geluidsweergave nodig van de instrumentenmix om goed te kunnen zingen.

De oorschelpen mogen echter niet te veel geluid naar de microfoon lekken. Bij een clicktrack als achtergrond moet je daarom mogelijk alsnog een gesloten studio hoofdtelefoon gebruiken. Zangers die een gesloten hoofdtelefoon dragen leveren vaak een betere performance als je galm toevoegt aan de monitormix.

Welke hoofdtelefoon kan ik het beste gebruiken voor mixen?  

Een open studio hoofdtelefoon is een aanrader als je muziek wilt mixen zonder andere gezinsleden te storen. Dankzij de openingen aan de buitenkant van de oorschelpen zit de open hoofdtelefoon bijzonder comfortabel om urenlang muziek te kunnen maken. De Beyerdynamic DT 990 Pro is een aanrader als je op zoek bent voor een open hoofdtelefoon van onder de 200 euro.  

Dit zijn de 5 basisbenodigdheden om beats en melodieën te kunnen maken met behulp van je muis en toetsenbord. We gaan nu kijken naar de MIDI-apparaten en microfoons.  

6. MIDI keyboard 

Master keyboard voor in de home studio
Novation LaunchKey 49 MK3

Het is absoluut mogelijk om muziek te maken met behulp van je muis en toetsenbord. Maar een MIDI-keyboard is erg lekker om erbij te hebben. Zeker als je een goede toetsenist bent. Zie mijn koopgids voor de beste MIDI-keyboards.

Het MIDI-keyboard sluiit je aan via usb op de computer. Zo kan je virtuele instrumenten van de DAW-software bespelen en opnemen in een MIDI-track.  Veel keyboards zijn aanslaggevoelig voor dynamische pianopartijen en drums. De duurdere exemplaren beschikken over aftertouch. Zo kan je bijvoorbeeld het filter van een synthesizer openen door wat harder op de toetsen te drukken tijdens het spelen. 

Welk MIDI-keyboard heb ik nodig? 

MIDI-keyboards zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Je hebt compacte keyboards met 25 aanslaggevoelige toetsen tot grote exemplaren met 88 gewogen toetsen. Veel keyboards hebben daarnaast een setje aanslaggevoelige drumpads, schuifjes en draaiknoppen. Zo kan je mixen of een filter van een synthesizer bedienen zonder computermuis. 

Persoonlijk werk ik al jarenlang met een keyboard van Novation in mijn home studio. Een aanrader is de Novation LaunchKey 49 MK3 met 49 toetsen, 16 pads, 9 faders en 8 draaiknoppen. Ableton Live Lite wordt standaard meegeleverd. Zie ook mijn koopgids met aanraders voor ieder budget.

Drumpads en controllers 

Naast het MIDI keyboard zijn er ook controllers verkrijgbaar met speciale drumpads en speciale controllers waarmee je gemakkelijk kan mixen met behulp van faders en draaiknoppen.  

Voor Ableton Live kan je de Push controller overwegen. Dit fantastische apparaat is volledig geïntegreerd met Live. Het nadeel is dat Push nogal prijzig is. 

7. Microfoon, microfoonstandaard, kabels en een popfilter 

Shure SM57 microfoon
De klassieke Shure SM57 dynamische microfoon ligt in bijna iedere professionele studio

Het is altijd tof om eigen geluidsopnames te maken voor je eigen unieke sound. In de handel zijn dynamische microfoons en condensatormicrofoons beschikbaar.  

Dynamische microfoon 

De dynamische microfoon gebruik je voor hard klinkende instrumenten die je van dichtbij wilt opnemen. Bijvoorbeeld drums of een gitaarversterker. Bij het gebruik van een dynamische microfoon heb je geen fantoomvoeding nodig. 

De Shure SM57 dynamische microfoon is een aanrader. Dit klassieke model is ongelooflijk robuust en gaat levenslang mee. Het is een eenmalige investering.  

Condensatormicrofoon 

Voor zang en zachter klinkende instrumenten als een akoestische gitaar is de condensatormicrofoon zeer geschikt. Deze microfoon heeft een breed frequentiebereik zodat je gedetailleerde opnames kan maken. Voor opnames moet je de 48V fantoomvoeding op je audio-interface inschakelen, anders werkt hij niet. 

Condensator microfoon voor home studio
Condensatormicrofoon speciaal voor de home studio

Shockmount en popfilter 

De condensatormicrofoon is zeer gevoelig voor trillingen. Daarom zet je hem in een shockmount op een standaard. Door een popfilter voor de microfoon te plaatsen voorkom je popping-geluiden tijdens het zingen. Het popfilter beschermt het gevoelige membraan van de microfoon tegen luchtverplaatsingen tijdens het zingen.  

Zeer kwetsbaar 

Verder is de condensatormicrofoon zeer kwetsbaar, dus je moet er voorzichtig mee omgaan. Laat hem in ieder geval niet vallen, anders kan hij kapotgaan. Tip: houd hem in de shockmount op de microfoonstandaard. Dek hem na gebruik af met een schone plastic zak tegen stof en vocht. 

De Rode Rode NT1-A is een aanrader dankzij zijn warme en heldere geluid en het grote dynamische bereik. Hij wordt compleet geleverd met een shockmount, popfilter en microfoonkabel. Zo heb je alleen nog een standaard nodig of microfoonarm voor op je studiodesk. Samson C01 is een goed budget-alternatief. 

8. Samples 

De Loopcloud sample service werkt met verschillende abonnementen

DAW-software wordt tegenwoordig standaard geleverd met vele gigabytes aan samples. Ableton Live komt zelfs met meer dan 70 GB aan samples. Soms kan je die ene sample niet vinden die je track naar een hoger niveau tilt. In dat geval kan je online terecht bij samplefabrikanten als Loopmasters en Prime Loops. Zo kan je complete pakketten met loops en samples downloaden in verschillende genres als techno, house, r&b, hiphop en rock. Uiteraard na betaling.  

Abonnementenservices: Netflix voor elektronische muzikanten 

De laatste jaren zijn de abonnementenservices in opkomst.  Door een abonnement te nemen kan je iedere maand een bepaald aantal samples downloaden. SpliceLoopcloud en Noizz bieden een dergelijke abonnementenservice. Voor de download naar je DAW kan je de individuele samples beluisteren. Ook is het mogelijk om samples van verschillende samplepakketten te kiezen. Eenmaal gedownload mag je de samples onbeperkt gebruiken. De abonnementen kosten ongeveer hetzelfde als het bedrag dat Netflix iedere maand afschrijft. 
 

9. Synthesizer plug-ins 

U-he Diva synthesizer plug-in
U-he Diva is een fantastische softwaresynthesizer

Naast samples wordt de meeste DAW-software geleverd met drum- en synthesizer instrumenten. Daarnaast kan je gebruik maken plug-ins van andere softwarefabrikanten. Het aanbod hierin is werkelijk zo overweldigend dat het een enorme afleiding kan zijn van je muziekproductie.  

Persoonlijke favoriete synthesizers zijn U-he Diva en Lennar Digital Sylenth1. Diva emuleert het geluid van analoge synthesizers. Sylenth1 is perfect voor het maken van epische dancemuziek. Diva en Sylenth klinken geweldig en zijn relatief gemakkelijk te programmeren.  

Een publieksfavoriet is de wavetablesynthesizer Xfer Serum. Naast synthesizers zijn er ook plug-ins die gebruik maken van een eigen unieke samplebibliotheek. Populaire voorbeelden daarvan zijn Spectrasonics Omnisphere en Refx Nexus.  

10. Synthesizer hardware 

Novation Bass Station II integreert perfect in de home studio
De Novation Bass Station II is perfect voor beginners

Naast plug-ins kan je ook hardware synthesizers gebruiken die je  aansluit op je audio-interface. Het voordeel van hardware synths is dat je tijdens het spelen gemakkelijk aan de knoppen kan draaien.  

Het nadeel is dat je de instellingen doorgaans niet in je DAW-software kan opslaan. Geluiden kan je op de hardware zelf vaak beperkt of zelfs helemaal niet opslaan. En voor polyfone modellen moet je vaak flink in de buidel tasten. 

Aanrader: Novation Bass Station II 

De Novation Bass Station II synthesizer is een aanrader voor beginners. Hij heeft een prachtige analoge sound en is relatief eenvoudig te bedienen. Je kan hem niet alleen gebruiken voor diepe bassen, maar ook voor pads en percussie. Je kan hem eenvoudig aansluiten op de usb-poort van je computer om via MIDI aan te sturen vanuit je DAW-software. Aanvankelijk was de Bass Station II eenstemmig, maar sinds de update is hij ook tweestemmig te gebruiken. Een perfecte synthesizer voor in de home studio.

11. Geluidsisolatie voor betere opnames en mixen 

Een geïsoleerde home studio
Een geïsoleerde home studio.

De kale muren van je home studio en de hoeken kunnen geluidsreflecties veroorzaken. Door de reflecties kan het lastig zijn om een goede mix te maken met behulp van je studio monitoren. Bij opnames van zang en instrumenten is een niet-geïsoleerde home studio ook niet ideaal.  

Is je home studio nog niet goed geïsoleerd? Draag dan een hoofdtelefoon tijdens het mixen van je tracks.  

Reflectiefilter voor zang

Reflectiefilter voor de home studio
Reflectiefilter voor in de home studio om galm tegen te gaan

Voor zang kan je een reflectiefilter gebruiken om ongewenste galm tegen te gaan. Tip: plaats de zanger in het midden van de studioruimte voor de meest natuurlijke sound. 

Nee, eierdozen werken helaas niet. Op de langere termijn kan je overwegen om je home studio te isoleren met behulp van speciale isolatiematerialen als akoestische wandpanelen, zie de afbeelding van de zanger hierboven. De panelen kan je online bestellen bij webshops of eventueel zelf maken. 

Conclusie

Voor een home studio zijn de essentiële onderdelen de computer, muzieksoftware (DAW), een audio-interface, studio monitoren en een hoofdtelefoon. Een MIDI-keyboard is bijzonder handig om melodieën of akkoorden in te spelen.

Voor geluidsopnames kan je een condensatormicrofoon gebruiken voor zachter klinkende instrumenten als zang of akoestische gitaar. De dynamische microfoon plaats je voor hard klinkende bronnen als een gitaarversterker of drumstel.

Je DAW-software kan je uitbreiden met plug-ins en samples van derde partijen.

Als laatste kan je de home studio voorzien van isolatiemateriaal voor betere opnames en mixen.

Plaats een reactie