Reason Rack Extensions zwaar belastend voor cpu

Rack Extensions

Een paar maanden geleden werd Rack Extensions (RE) ge├»ntroduceerd door Propellerhead Software, het nieuwe plug-in-formaat dat speciaal is ontwikkeld voor Reason. Nu de eerste RE’s zijn verschenen valt op dat deze plug-ins de cpu veel meer belasten dan andere plug-in-formaten. Zo is de cpu-belasting van de RE’s ongeveer tot twee keer zo hoog als vergelijkbare VST-plug-ins.

Sinds kort is bijvoorbeeld de synthesizer Predator van Rob Papen uitgekomen als RE voor Reason. Deze fraaie synthesizer werd een aantal jaren geleden onder andere in het VST-formaat uitgebracht en behoort niet bepaald tot de meest belastende VST-plug-ins van dit moment.

De RE-versie van Predator ziet er grafisch anders uit, maar hij klinkt net zo lekker als de VST-versie. Dus wat geluid betreft zit het gewoon goed in Reason. Maar de cpu-belasting van de RE-versie van Predator is veel hoger dan de vergelijkbare VST-versie. Zo hebben wij ondervonden dat de cpu-belasting van de RE-versie van Predator bij dezelfde patches zomaar 10 procentpunten hoger ligt dan die van de VST-versie. En dat is gewoon te veel. Als je daarbij een paar andere RE’s gebruikt, bijvoorbeeld effecten, dan zit je qua cpu-gebruik echt zo aan je tax. Natuurlijk kun je midi-tracks naar een audiotrack renderen, maar het zou natuurlijk handiger zijn als dit niet hoeft.

Als er niets verandert dan betekent dit waarschijnlijk dat Reason-gebruikers voorlopig kunnen fluiten naar topproducten als Diva, de synthesizer van U-he. Het is voor hen te hopen dat Propellerhead Software de cpu-belasting snel omlaag weet te brengen. De softwaremaker heeft al op het eigen gebruikersforum laten weten dat ze er naar zullen kijken, maar dat geeft natuurlijk nog geen garanties.

Propellerhead Software brengt zelf ook interessante RE’s uit die zeker de moeite waard zijn voor Reason-gebruikers. De pitch shifter Polar is een van de meest interessante RE’s van dit moment. Deze is uniek, want er bestaat geen versie van in een ander plug-in-formaat. In de onderstaande video wordt Polar gedemonstreerd. Met deze pitch shifter kun je creatieve dingen doen, bijvoorbeeld met een simpele gitaarmelodie:

Share

Dit bericht is geplaatst in Nieuws en getagd , , , , , , , . Bookmark de permalink

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>