Korg en Moog introduceren nieuwe analoge synthesizers

Korg Mini MS-20

De oude analoge synthesizers uit de jaren zeventig en tachtig op Marktplaats kunnen binnenkort gewoon weer stof gaan vangen op zolder. De markt wordt overspoeld met moderne alternatieven, analoog is weer helemaal in. Korg en Moog hebben nieuwe analoge synthesizers aangekondigd die wél gewoon betaalbaar zijn en simpel via usb kunnen worden aangesloten op de computer. Korg gaat een nieuwe mini-versie van de MS-20 uitbrengen en Moog komt met de Sub Phatty. Beiden zijn monofoon, oftewel eenstemmig.

Moog Sub Phatty

De Moog Sub Phatty borduurt voort op de Little Phatty synthesizer. Het grote verschil is dat de Sub Phatty naast de twee oscillatoren een extra square wave sub oscillator heeft en veel meer knoppen. Door de sub oscillator kan de synthesizer extra dikke geluiden maken. Ook de vervorming kan veel heftiger zijn dan bij de Little Phatty. De syntheseparameters zijn onder het spelen direct te bereiken zonder dat je door menu’s moet klikken. Ook heeft deze synthesizer een audio-input. De Sub Phatty heeft 25 toetsen en slechts 16 presets, maar komt wel met een software editor (stand alone/plug-in). De adviesprijs voor de Moog Sub Phatty is 1100 dollar.

In de onderstaande video wordt de Sub Phatty geïntroduceerd door de online shop Sweetwater. Vanaf ongeveer 4 minuten wordt het van Moog bekende dikke geluid gedemonstreerd:

Korg MS-20 Mini

De Korg Mini MS-20 (zie de afbeelding bovenaan dit artikel) is gebaseerd op de beroemde MS-20 analoge synthesizer. Deze semi-modulaire synthesizer zou hetzelfde circuit hebben met twee VCO’s, 2 VCA’s, 2 VCF’s, 2 envelope generators en een LFO. Met behulp van de (kleinere) 1/8″ kabels kun je hem patchen. Zo kunnen de verschillende parameters van de synthesizer met elkaar worden verbonden. Hij wordt bespeeld met de minitoetsen, maar via de midi-input kun je hem ook bespelen met een keyboard met grotere toetsen. Gezien de adviesprijs van 600 euro zou dit nog wel eens een enorme hit kunnen worden.

Update: Sterker nog, dit wórdt een regelrechte hit, daarvoor hoef je niet in een glazen bol te turen. Korg staat met de MS-20 Mini op de NAMM 2013. De video’s stromen binnen op YouTube:
Introductievideo van Korg:

Een andere van Korg:

Video van Future Music op de NAMM 2013:

Share

Dit bericht is geplaatst in Nieuws en getagd , , , , . Bookmark de permalink

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>