Dave Smith krijgt Technical Grammy Award

Dave Smith presenteert synthesizer met midi

The Recording Academy geeft Dave Smith en Ikutaro Kakehashi de Technical Grammy Award 2013 voor de ontwikkeling van midi (musical instrument digital interface). Smith is de eigenaar van Dave Smith Instruments, een hardwarefabrikant die mooie betaalbare analoge synthesizers bouwt als de Prophet ’08, de MoPho, Tetra en de Evolver.

Het midi-protocol bestaat dit jaar alweer dertig jaar en is tegenwoordig niet meer weg te denken uit de elektronische muziek. Door middel van midi konden synthesizers destijds voor het eerst met elkaar communiceren. Tegenwoordig wordt midi overal gebruikt, van synthesizers, drumcomputers tot en met de moderne softwaresequencers.

Financieel is Dave Smith weinig opgeschoten met de ontwikkeling van het midi-protocol. Hij heeft het vanaf het begin gratis ter beschikking gesteld. Midi heeft de tand des tijds verrassend goed doorstaan. Aan het protocol schijnt niets of weinig te zijn veranderd.

In 1982 ontwikkelde Dave Smith het midi-protocol en de midi-interface. Als eerste werkte Smith samen met de Japanse hardwarefabrikant Roland. Smith was toen nog werkzaam bij Sequential Circuits waar hij de beroemde Prophet synthesizers bouwde. De Prophet 600 werd door Smith als eerste met midi uitgerust en verscheen dertig jaar geleden op de markt. In januari 1983 werd tijdens de NAMM show de midi-communicatie tussen twee instrumenten van verschillende fabrikanten gedemonstreerd. Dit waren de Prophet 600 en de Roland Jupiter 6. Voor de laatste wordt tegenwoordig nog grof geld betaald op de veilingsites.

Share

Dit bericht is geplaatst in Nieuws en getagd , , , . Bookmark de permalink

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>