Charlatan: gratis virtueel analoge synth met uitstekend geluid

CharlatanOp de website KVR Audio heeft het forumlid Karrikuh zijn synthesizer Charlatan bekendgemaakt. De ontwikkelaar heeft twee jaar aan deze VST-plug-in voor Windows gewerkt en geeft hem gratis weg. Maar dat wil niet zeggen dat het een slecht product is. In tegendeel zelfs!

Karrikuh heeft getracht om een virtueel analoog instrument te bouwen. De interface is lekker eenvoudig gehouden, zonder poespas, zodat deze snel te doorgronden is.

Een nadeel is het ontbreken van een interne presetbrowser. Daarvoor ben je dus aangewezen op de mogelijkheden van je VST-host. Bijvoorbeeld in Reaper werkt dit prima, maar in Ableton Live werkt dit niet zo heel geweldig. In de laatste kun je wel gewoon een voor een presets laden, maar helaas niet door de presets browsen. Update: met de nieuwste betaversie is aan Charlatan ondersteuning voor VST banks toegevoegd, zodat het nu wel goed in Ableton Live werkt.

Charlatan klinkt uitstekend, ondanks dat de plug-in alleen mono weergeeft en geen effecten aan boord heeft. Effecten moet je dus zelf eventueel toevoegen, maar dat is geen probleem. Iedere digitale audio werkstation (DAW) heeft wel de standaard effecten als een distortion, delay, galm en chorus aan boord. En anders kun je altijd nog een paar goede gratis plug-ins inzetten.

Charlatan verkeert nu nog in de betafase. De ontwikkelaar heeft nog geen eigen website en mogelijk wordt de naam – hiervoor wordt momenteel Berserk geopperd – en de kleurstelling van de synthesizer nog aangepast. Maar houd deze VST-plug-in zeker in de gaten, want dit kon nog wel eens een van de favorieten worden onder de gratis plug-ins.

Share

Dit bericht is geplaatst in Nieuws en getagd , , , . Bookmark de permalink

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>